Barnas Øy har til nå holdt seg på Bragdøya, posisjon 58°7′6,0924″N 7°59′34,120″Ø, lett tilgjengelig i Kristiansandsfjorden og midt i den flotteste Sørlands skjærgården.

Seneste år har vi også vært på kortere besøk i Lillesand (sammen med sup og stup) Det vil vi også være i år. Påmelding Lillesand

OG i tillegg er vi i 2 uker på Hesnesøy utenfor Grimstad.

Bragdøya er ei grønn og frodig øy, som ble kjøpt av Kristiansand kommune i 1969 med innfelt bestemmelse om at øya skal være offentlig friareal og rekreasjonsområde for byens befolkning. Den aller første lystgården ble rundt 1770 oppført på Bragdøya av Henrik Arnold Thaulow. Han var morfar til vår alles, kjære Henrik Wergeland, født 17. Juni 1808. Henrik tilbrakte sine barndoms somre på Bragdøya, på Barnas Øy, og tok gode minner med derfra på veien videre i livet.

Bragdøya kystlag ble stiftet i 1986 som et lokallag av det nasjonale forbundet KYSTEN. Kystlaget har vært drivkraften i utviklingen av Bragdøya Kystkultursenter og har gjort en fantastisk jobb. I dag er det landets største kystlag med mer enn 650 medlemmer i alle aldersgrupper. I tillegg til å drive virksomheten på Bragdøya har kystlaget ansvar for Grønningen fyr og for en stor samling tradisjonelle verneverdige båter. Laget arbeider med kulturvern, maritim kulturhistorie, kystfriluftsliv og sosiale og kulturelle kurs og arrangementer. Kystlaget er opptatt av å utvikle møteplasser mellom fortid og nåtid, mellom generasjonene og mellom ulike kulturer og folkegrupper. Kort sagt – kystlaget er en ideell organisasjon som arbeider innenfor det mangfoldet som kan sammenfattes i begrepet kystkultur.

I Lillesand samarbeider vi med festivalen sup & stup. Det har vi gjort i mange år og dette fungerer godt. I Lillesand har vi tilhold i Seilforeningens lokaler, ytterst ute i havna. Dette fungere svært godt.

På Hesnesøy er vi igjen ute i skjærgården, ute på øy og nær farvannet til Terje vigen og den Flygende Hollender.

Barnas øy har et svært godt samarbeide med ulike organisasjoner, kommuner og kystlag, for på en øy må man samarbeide om smått og stort. Være seg båt og person transport, lokaliteter, brygger og ulike areal.

Som deltaker Barnas øy, tar du del i alle våre aktiviteter. Være seg båtkjøring, padling, svømming, matlaging, spikke barkebåter, slenge deg i lianene, klatre i trær, bade, fiske krabber, fiske makrell etc. etc.

PRAKTISK INFORMASJON:

På Bragdøya starter dagen 0800 på Lumber bryggen i Vågsbygd. Avgang er 0815/0830

I Lillesand er det oppmøte ved seilforeningen kl 0830

I Grimstad er det oppmøte ved Sandum Brygge fra kl 0800 med avreise omkring kl 0815/0830

Barna deles inn i grupper på opptil 10 med 2-3 ledere. Ledere og assistenter følger sin gruppe hele perioden og blir godt kjent. Ønsker noen å være i en spesiell gruppe/sammen med noen andre de kjenner, så må de si fra ved bestilling.

Aktivitetene er lagt opp i egen plan og vi ønsker at alle barn er med på alt.

Lunsj lager alle barna selv i gruppene. Her får barna utdelt ulike matvarer, gassbluss, gryter, kniver og kar. De lager store deler av lunsjen sammen med ledere:

MENY: Vi har «veggi» tacos, skipper burger, kylling wok, skjærgårds gryte og grilling på menyen (OG vi i har ellers et stort lager av plaster og bandasjer.)

Alle porsjoner er i voksen størrelse og det skal være godt med mat. Samtidig må vi si at enkelte barn er noe selektive i matveien, samt at de i liten grad tar seg tid til å spise nok. Aktive dager i skjærgården, der man løper, svømmer, ror og padler gjør at enkelte glemmer å spise opp/ spise nok og dermed kan føle seg ekstra sultne på vei hjem.

Vi tar dette som et sunnhetstegn.!!

Vi avslutter dagen med litt frukt eller smoothie laget på bær, banan og ris/soya/kokosmelk.

Mange av barna vil gjerne ha oppskriften slik at de kan lage den når de kommer hjem. OM du putter inn et rått egg i tillegg, og strør litt musli på toppen, kan dette faktisk være en rask og fullgod frokost

Til 2 personer: Ca 1 kopp med frosne bær (bringebær/jordbær/blåbær), Ca 2 kopper med ris/kokos/soyamelk, 1 liten banan og ett rått egg


Vi tar hensyn til allergier og serverer i hovedsak mat som er fritt for gluten, melk og sukker. Det vil si at brødskiver med Nugatti ikke er på menyen.

Barna leveres /hentes fra brygge/Seilforening fra ca kl 1515 mandag til torsdag. på fredagen kl 1415

Opplevelsene og aktivitetene kan variere pga ulike forhold, vær og vind. Enkelte kan muligens reagere på at deres barn i enkelte uker, ikke har fått like mye båtkjøring som andre barn i andre uker. Det har å gjøre med at vi må se an været, vinden, strøm og ulik maritim aktivitet i nærområdet.

Vi jobber for at våre opplevelser og læringsarena skal være sikre og trygg. Og er derfor forsiktige med å sende barn ut i båt om det er risiko for å «drive av» over byfjorden.

Av og til blir utstyret vårt brukt ganske «hardt» og denne uken røk en sup og en ring ( til bruk etter båt) og 3 motorer..

HUSK Å TA MED:

Klær etter været (se yr.no)

Vest og våtdrakt om du har ( si fra om du ikke har vest)

Kopp, bestikk, tallerken og kopp som kan vaskes.

Vi ber dere foreldre om at barna selv er med å pakker sekken, at de selv husker hva de har med seg og at de jobber med å ta vare på det.

Så gleder vi oss til å møte alle som vi så i fjor og alle nye som kommer nå i år.

Takk til Bragdøya kystlag, Grimstad Kommune, Sup&Stup, sjøfartsdirektoratet, reinhartsen1931.no, UDI og bufdir for støtte til gjennomføring, kursmateriell, meny, råvarer, tilrettelegging og utstyr.

Vi håper av i også i år skal gi alle våre unge håpefulle fantastiske mestringsopplevelser i skjærgården og gode sommerminner sammen med gamle og nye venner.

Vi sees

med sommerhilsen

Erik Berglihn